Zachovajte paniku

18.10.2014 19:05

Marek Zákopčan

Zachovajte paniku! 

Ikar 2014

Najzábavnejší spôsob, ako nájsť šťastie a neprísť pri tom o rozum. 

zachovajte-paniku.jpg

Nový semester priniesol Alexovi veľa zmien - rodičia sa vrátili z archeologickej výpravy, začal navštevovať autoškolu a... zamiloval sa! Príťažlivá Laura je naplnením Alexových predstáv o ideálnom dievčati, no snaha získať si jej srdce mu prináša kopec vtipných nedorozumení a trapasov. Ešteže má po boku verných kamarátov, ochotných podať mu za každých okolností pomocnú ruku - najmä Tomáša, šarmantného darebáka, ochotného pridať sa ku každej lotrovine. 
Príbeh je oslavou priateľstva, humoru a životného nadhľadu. Čitateľom istotne utkvie v pamäti niekoľko nezabudnuteľných príhod - bizarný večer vo Véčku, bitka v gay bare, prekvapivá dedinská zábava, výbušný výlet na Šíravu, silvestrovská chata či Alexove školské peripetie. 
MAREK ZÁKOPČAN vtipným a ironickým štýlom osloví každého, kto má rád humor a nepozerá na seba príliš vážne.

xxx

RECENZIA

Kto si už prečítal knihu Nevinní zmätkári od Mareka Zákopčana a páčila sa mu, ten zaručene siahne aj po voľnom pokračovaní zmätkárov Alexa a Tomáša v novom príbehu : Zachovajte paniku. 

Novinka, ktorá sa dostala na trh začiatkom leta, však má ambície predčiť svoju predchodkyňu, pretože aj keď sa opätovne stretávame s hrdinami prvej časti, príbeh je rozpovedaný tak, že zaujme aj tých, ktorí práve nefandia sériám. 

Vtip, láskavý humor, štipka filozofických teórií, ktoré aktuálne trápia našu mládež útrpne bojujúcu s návalom hormónov, množstvo nezabudnuteľných hlášok, ktoré rozprávanie doplňajú a posúvajú tento román medzi tie, ktoré si rozhodne treba všimnúť. 

Marek Zákopčan sa dlho hľadal, jeho tvorba je rôznorodá, žánrovo zdanlivo nesúrodá, od detektívok, cez historickú romantiku až k literárnej komédii a tá mu jednoznačne sedí, v tej sa rozhodne našiel.

Zachovajte paniku! je bezkonkurenčne najlepšia kniha, akú som od autora čítala. Marek spôsobom sebe vlastným napísal niečo, čo na slovenskom knižnom trhu veľmi dlho chýbalo. Množstvo titulov, ktorými sú zaplavené knižnice a kníhkupectvá, ponúka len malé množstvo pôvodnej tvorby, ktorá má ambíciu osloviť mladého čitateľa - ktorá popisuje ich problémy, ich životné situácie, ich túžby a sny, slabosti, lásky a sklamania a to spôsobom, kde dominuje láskavý humor, vtip, študentské trapasy, s ktorými viac či menej prišiel do styku takmer každý.

V knihe je hlavnou postavou vysokoškolák Alex, trochu zmätkár, trochu bifľoš, takzvaný dobrý chlapec z dobrej rodiny, hanblivý voči dievčatám, ústretový voči dobrej vodke, s pozitívnym sklonom k seriálom, romantike a láske až za hrob :). Úspešne mu sekunduje kamarát Tomáš, ktorý je sexi, trochu ľachtikár, trochu exhibicionista, no pod maskou rebela je to citlivý chalan, ktorý to nemal v živote ľahké,  a samozrejme Laura, osudová láska. :)  Napriek niektorým vážnejším témam, ktoré Marek Zákopčan nenápadne podsunul čitateľovi, narába s textom s takou ľahkosťou, že si to ani neuvedomíte. Naopak, s pôžitkom  absorbujete príbeh vo veľmi frivolnej nálade a s úsmevom na perách, ba v niektorých momentoch a nezriedka hrozí smiech.

Páčili sa mi šialené zápletky, niektoré autor spomína už v anotácii, páčili sa mi hlášky, ktoré okorenili jednotlivé slovné prestrelky či myšlienkové pochody, páčilo sa mi, že sa nebál použiť rôzne formy rozprávačského štýlu ako napr. dialekt, prepisy fb komunikácie. Marek pracuje so slovom veľmi dôsledne, v jeho knihe nájdete množstvo živej reči, takej typickej pre mladú generáciu, no podáva ju spôsobom, ktorá pobaví každého čitateľa. 

Z celej knihy srší pozitívna energia a smiech. Áno, neberme sa príliš vážne a užívajme si život!   Konečne po dlhom čase titul, ktorý od vás nechce nič, k ničomu vás nenúti, nič nepredstiera, nehrá sa s vašimi emóciami v tragickej línii, jednoducho vás baví.    

Tlieskam a veľmi vysoko oceňujem a pevne verím, že si kniha nájde veľmi veľa čitateľov, pretože si to rozhodne zaslúži. Ako napísal Karel Čapek a Marek citoval v úvode knihy: Humor je soľou zeme. Kto je ním dobre presolený, vydrží dlho čerstvý. :) takže dodávam, Marek, riaď sa prosím týmto heslom aj naďalej a neprestávaj písať. Už teraz sa teším na ďalšiu dobrú knihu :) Dúfam, že si nasolený statočne