Princezná a gróf

18.01.2015 16:39

Trace Anne Warrenová

Čarovný romantický príbeh z novej trilógie o troch princeznách, ktoré spojilo priateľstvo a podobný osud. Keď princezná Emma z Rosewaldu, malého európskeho kráľovstva, dostane list od brata so správou, že jej dohodol sobáš, uvedomí si, že bezstarostné časy sú nenávratne preč a prichádzajú povinnosti. Má len osemnásť, budúceho ženícha v živote nevidela a jediné, po čom túži, je aspoň štipka dobrodružstva. Kým ju naveky uväznia v manželstve bez lásky, chce okúsiť ozajstný život, a tak utečie do Londýna...

RECENZIA

Čistokrvná historická romanca a to doslova. 
Mám rada príbehy, ktoré vás vtiahnu do deja a nepustia, kým neprečítate poslednú stranu. Mám rada série, na ktoré sa môžem tešiť a to v tomto prípade rozhodne platí. 

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ románom Princezná a gróf trafilo rovno do čierneho a na knižný trh prináša trilógiu, ktorá romantikom prináša presne to, čo sa páči. 

Keď ma ako čitateľku v minulosti uchvátili príbehy (napríklad Johanny Lindseyovej a jej rodinná sága Maloryovcov), tak Warrenová v tejto sérii naozaj nemá ďaleko. Atraktívny príbeh, dobre napísaný, dynamický dej, nechýba vtip, nechýba premyslený dej, romantika, erotika, skrátka, táto kniha zabodovala na celej čiare. Rozhodne sa ju oplatí prečítať. 

Warrenová veľmi príjemne prekvapila. 
Tri princezné – Emma, Ariadne a Mercedes sa vzdelávajú a pripravujú na svoj budúci život politicky a majetkovo výhodnej partie v súkromnej škole v Škótsku. Sú priateľky, ktoré sa našli a prisahali si, že sa budú vždy podporovať a priateliť. 
Emmaline, princezná z Rosewaldu je však prisľúbená mužovi, ktorého v živote nevidela, no povinnosť jej velí splniť želanie brata a poručníka, má sa vydať kvôli spojenectvu dvoch krajín. Emma, zvyknutá bezpodmienečne poslúchať, opustí školu i priateľky a odcestuje na panstvo, kde má očakávať príchod svojho brata i budúceho manžela.
Čas sa však vlečie a ona je celé týždne zavretá so škrobenou guvernantkou a umára sa nudou. Jedinou útechou sú listy medzi priateľkami a to mladej žene nestačí. Chce si užívať život, túži po slobode a dobrodružstve. Jedného dňa má toho dosť a rozhodnutie, ktoré v záchvate náhlej vzbury urobí,  zmení všetko.

Naplánuje útek do Londýna s úmyslom navštíviť svoju bývalú vychovávateľku a užiť si pár posledných dní slobody. Neočakávane jej vstúpi do cesty Nick, Dominic Gregory, nový gróf z Lyndhurstu. Keď ju v uliciach Londýna prepadnú zlodeji a ukradnú jej všetky peniaze, veľkoryso a gavaliersky jej poskytne ochranu a ubytovanie vo svojom sídle. Vôbec netuší, kto Emma je, a keď sa predstaví ako vyhodená vychovávateľka, nemá dôvod neveriť jej. 
Medzi mladými ľuďmi to nielenže iskrí, ale priamo horí. Nick je očarený bezprostrednosťou mladej ženy, jej krásou a odvážnym duchom a láske zdá sa nebráni nič v ceste. 

Príbeh je rozdelený na dva časti, v prvom autorka opisuje rozvíjajúci sa vzťah dvoch mladých ľudí, v druhom tŕnistú cestu za spoločným šťastím. Čitateľ sa však ani v jednej nemá šancu nudiť. 
V každom prípade už sa teším na ďalšiu časť trilógie a verím, že budem rovnako spokojná ako pri tejto. Odporúčam na čítanie. 

Na záver poznámka: Ako som už v úvode spomenula, Princezná a gróf je čistokrvná historická romanca, žáner, v ktorom nehľadajte a nepátrajte po skutočných historických faktoch:-).  Americké autorky romancí sa sústreďujú takmer vždy  iba na príbeh a vzťahy hlavných či vedľajších postáv s dobovou kulisou, ktorá je pre nás čitateľky a čitateľov najatraktívnejšia.  Je to oddych, je to relax, je to chvíľka, ktorú máme iba sami pre seba.